International Maths Olympiad Forum By SOF Olympiad Trainer

User Forum

Subject :IMO    Class : Class 3

Ans 1:

Class : Class 9
B312

Ans 2:

Class : Class 4
correct answer is B

Ans 3:

Class : Class 3
D

Ans 4:

Class : Class 3
Answer is D as per question

Ans 5:

Class : Class 1
in the question each is missing.. the balls are for each box

Ans 6:

Class : Class 7
D

Ans 7:

Class : Class 2
solution is (24*5) (48*4)=312hence answer is B

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 5

Ans 1: (Master Answer)

Class : Class 1
The correct answer is D.

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 5

Ans 1:

Class : Class 5
the correct answer is b

Ans 2: (Master Answer)

Class : Class 1
The correct answer is B.

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 5

Ans 1:

Class : Class 9
option D 31 since it is a prime number

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 4
3years=36 monthsEMIper month=1970EMI in three year=72920Rajat paid in advance=35000Total amount paid=70920 35000=105920......[C] is the answer............................

Ans 2:

Class : Class 4
A- EMI 1970 per month 3 years = 36 months Total Amount Paid in three years 36 x 1970 = 70920 B - Rajat Paid Advance - 35000 Total Amount Paid A +B 70920+35000= 105920 Answer is C

Ans 3:

Class : Class 7
C

Ans 4:

Class : Class 4

Ans 5:

Class : Class 4

Ans 6:

Class : Class 8
3 years = 36 months, and EMI paid each month= 1970/-, so the total amount paid in EMI is 36 x 1970, which is 70920. Therefore, total value of the car is 35000 + 70920 = 105920/-.

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 6

Ans 1:

Class : Class 8
I THINK C. IS NOT THE NET OF THE SOLID

Ans 2:

Class : Class 7
good question

Ans 3:

Class : Class 7
C is the answer of this question

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 6

Ans 1:

Class : Class 8
-25+10+0=-15

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 6

Ans 1:

Class : Class 8
I THINK A. IS THE ANS

Ans 2:

Class : Class 6
B

Ans 3:

Class : Class 8
Any number remains the same on changing their order . There is a rule a * b = b * a . what is wrong ........... I think D is correct

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 8

Ans 2:

Class : Class 6
common factor is 5,10

Ans 3:

Class : Class 7
common factors are 5 and 10

Ans 4:

Class : Class 4
Sorry I wanted to type option number A.

Ans 5:

Class : Class 3
actually,they are asking which one has the same relationship as 40 and 70 which is 10 and 40 so, B is the correct answer

Ans 6:

Class : Class 4

Ans 7:

Class : Class 6

Ans 8:

Class : Class 6
SORRY THE ANSWER IS A

Ans 9:

Class : Class 4
Common factor is 5,10

Ans 10:

Class : Class 4
The common factors of 40 and 70 are 2,5 and 10 which are same as common factors of 10 and 40. (2,5,10) and hence answer B is correct.

Ans 11:

Class : Class 4
Common factors are 5 and 10 ie option B

Ans 12:

Class : Class 7
common factor is 5,10

Ans 13:

Class : Class 4

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 8
Raj's age = x. x + 4x + ( x - 6 ) = 72, or 5x + ( x - 6 ) = 72, or 5x + x - 6 = 72, or 6x - 6 = 72, or 6x = 72 + 6, or 6x = 78 or x = 78/6 or x = 13, so Raj is 13 years old. Shilpa is 13 x 4 = 52 years old. Riya is 13 - 6 = 7 years old. Shilpa is 52 - 7 = 45 years older than Riya, so answer is B.

Ans 2:

Class : Class 7
45 years

Ans 3:

Class : Class 4
let Raj be = x yrs, Shilpa = 4x, Riya = x-6 therefore x + 4x + x-6 = 72 or 6x = 78 or x = 13 This means Raj = 13 yrs, Shilpa = 4 x 13 = 52 yrs, and Riya = 13 - 6 = 7yrs thus Shilpa is 45 yrs older to Riya (52-7 = 45)

Ans 4:

Class : Class 4
Riya is younger to Raj therefore she is also younger to Shilpa. let Raj be 'x' . Shilpa = 4x and Riya is x-6. {x+ 4x + x-6 = 72} or 6x - 6 =72 or 6x = 78 or x= 13

Ans 5:

Class : Class 5
The step written by you 4R + R + R - 6 = 72 6R = 66 This step is wrong. As 6 will be added to 72 and NOT SUBTRACTED. hence, 6R = 78

Ans 6:

Class : Class 10
Shilpa_Age = 4* Raj_Age --- (1) Riya_Age = Raj_Age - 6 --- (2) Shilpa_Age + Raj_Age + Riya_Age = 72 This can be rewritten as, (from (1) and (2)) 4*Raj_Age + Raj_Age + Raj_Age - 6 =72 6*Raj_Age = 78 Raj_Age = 78/6 = 13 Therefore, Shilpa_Age = 4*13 = 52 Riya_Age = 13 - 6 = 7 Therefore, Shilpa is 52 - 7 = 45 years elder than Riya Option (B)

Ans 7:

Class : Class 5
yes i am too getting 45.

Ans 8:

Class : Class 10
Answer: D
Solution
Let age of Shilpa, Raj and Riya be S, R, and Ri respectively
Then
S = 4R
Ri = R - 6
S + R + Ri = 72
or
4R + R + R - 6 = 72
6R = 66
R = 11
S = 44
Ri = 5
So Shilpa is (44- 5) 39 years older than Riya

Post Your Answer