International Maths Olympiad Forum By SOF Olympiad Trainer

User Forum

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 4
let Raj be = x yrs, Shilpa = 4x, Riya = x-6 therefore x + 4x + x-6 = 72 or 6x = 78 or x = 13 This means Raj = 13 yrs, Shilpa = 4 x 13 = 52 yrs, and Riya = 13 - 6 = 7yrs thus Shilpa is 45 yrs older to Riya (52-7 = 45)

Ans 2:

Class : Class 4
Riya is younger to Raj therefore she is also younger to Shilpa. let Raj be 'x' . Shilpa = 4x and Riya is x-6. {x+ 4x + x-6 = 72} or 6x - 6 =72 or 6x = 78 or x= 13

Ans 3:

Class : Class 5
yes i am too getting 45.

Ans 4:

Class : Class 7
Raj's age = x. x + 4x + ( x - 6 ) = 72, or 5x + ( x - 6 ) = 72, or 5x + x - 6 = 72, or 6x - 6 = 72, or 6x = 72 + 6, or 6x = 78 or x = 78/6 or x = 13, so Raj is 13 years old. Shilpa is 13 x 4 = 52 years old. Riya is 13 - 6 = 7 years old. Shilpa is 52 - 7 = 45 years older than Riya, so answer is B.

Ans 5:

Class : Class 10
Answer: D
Solution
Let age of Shilpa, Raj and Riya be S, R, and Ri respectively
Then
S = 4R
Ri = R - 6
S + R + Ri = 72
or
4R + R + R - 6 = 72
6R = 66
R = 11
S = 44
Ri = 5
So Shilpa is (44- 5) 39 years older than Riya

Ans 6:

Class : Class 10
Shilpa_Age = 4* Raj_Age --- (1) Riya_Age = Raj_Age - 6 --- (2) Shilpa_Age + Raj_Age + Riya_Age = 72 This can be rewritten as, (from (1) and (2)) 4*Raj_Age + Raj_Age + Raj_Age - 6 =72 6*Raj_Age = 78 Raj_Age = 78/6 = 13 Therefore, Shilpa_Age = 4*13 = 52 Riya_Age = 13 - 6 = 7 Therefore, Shilpa is 52 - 7 = 45 years elder than Riya Option (B)

Ans 7:

Class : Class 7
45 years

Ans 8:

Class : Class 5
The step written by you 4R + R + R - 6 = 72 6R = 66 This step is wrong. As 6 will be added to 72 and NOT SUBTRACTED. hence, 6R = 78

Post Your Answer

Subject :NSO    Class : Class 8

Ans 1: (Master Answer)

Class : Class 1

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 3

Ans 1:

Class : Class 5
I had the same problem. 42.2 cm is given twice in the options and the answer is marked wrong if u choose one of them (I forget which one). Pls rectify this error.

Ans 2:

Class : Class 10
Answer : D
There was a mistake in option B which has been corrected.

Solution
2 mm = .2 cm
42cm + 2 mm = 42cm + .2cm = 42.2cm

Ans 3:

Class : Class 10
Answer : D
There was a mistake in option B which has been corrected.

Solution
2 mm = .2 cm
42cm + 2 mm = 42cm + .2cm = 42.2cm

Ans 4:

Class : Class 10
Answer : D
There was a mistake in option B which has been corrected.

Solution
2 mm = .2 cm
42cm + 2 mm = 42cm + .2cm = 42.2cm

Ans 5:

Class : Class 3
D

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 10
Answer : A
Solution
3,6,12 are three common factors of 36 and 96 which are also multiple of 3.
Hence the answer is 3 numbers.
The questions is 'how many numbers' and not 'which numbers'.

Ans 2:

Class : Class 5
factors of 36 are 1,2,3,4,6,9,12,18,36 factors of 96 are 1,2,3,4,6,8,12,24,32,48,96 common 1,2,3,4,6,12 multiple of 3 - 3,6,12 ans is A

Ans 3:

Class : Class 5
3

Ans 4:

Class : Class 10
Answer : A
Solution
3,6,12 are three common factors of 36 and 96 which are also multiple of 3.
Hence the answer is 3 numbers.
The questions is 'how many numbers' and not 'which numbers'.

Ans 5:

Class : Class 4
Ans is A Factors of 36 & 96 are 2,3,6 &12 from the above three numbers are multiples of 3 i.e 3, 6, 12

Ans 6:

Class : Class 5
No,its 3. The common factors are 1,2,3,4,6,12. But the factors that are also multiples of 3 are 3, 6 and 12

Ans 7:

Class : Class 5
Answer : A Solution 3,6,12 are three common factors of 36 and 96 which are also multiple of 3. Hence the answer is 3 numbers. The questions is 'how many numbers' and not 'which numbers'.

Ans 8:

Class : Class 4
I think that 3 and 6 both are factors of 36 and 96 and multiple of 3

Ans 9:

Class : Class 4
so many

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 5
may i please know how cinema hall is anti clockwise

Ans 2:

Class : Class 4

Ans 3:

Class : Class 6
cinema hall

Ans 4:

Class : Class 4
The correct answer must Hospital as 3/4 turn clockwise takes to the Cinema and Hospital is opposite of the Cinema. The answer will cinema if she takes anticlockwise turn instead of clockwise

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 4

Ans 1:

Class : Class 5
ACCORDING TO ME THE ANSWER SHOULD BE 3144 m,SINCE, 1300 m 272 m = 1572 m and 1572 m *2= 3144 m.PLEASE CHECK THE ANSWER.

Ans 2:

Class : Class 3
The answer should be 3144 m

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 6

The coprime numbers from the following pairs, is

(A) 7 and 63

(B) 36 and 25

(C) 35 and 21

(D) 63 and 81


dvd yjgydfddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffhnhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCcccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccwcccccccccccccccwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwccccccccccccccccccccccccccccccccccccuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ans 1:

Class : Class 8
36 and 25

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 5

Ans 1:

Class : Class 5
This is a wrong question.I calculated and got 17640.

Ans 2:

Class : Class 7
The question is wrong.

Ans 3:

Class : Class 6
D 1200

Ans 4:

Class : Class 5
i guess D 1200 but i don't know properly

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 6

Ans 1:

Class : Class 8
ANS.IS D.

Post Your Answer

Subject :IMO    Class : Class 7

Post Your Answer