## TIME AND MONEY - ESSENTIAL POINTS

1. The days of the week are – Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday , Friday, Saturday, Sunday.
2. The first day of the week is Monday. The last day of the week is Sunday.
3. If today is Sunday, then yesterday was Saturday and tomorrow will be Monday.
4. The months of the year are January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December.
5. In February there are 28 days in non – leap year, and 29 days in leap year. The leap year comes every fourth year.
6. In India, the coldest month is December and the hottest month is June.
7. In India, the rainy season is from July to September
8. The months that have 31 days are January, March, May, July, August, October and December.
9. The time shown by the clock is 10: 08 minutes
10. The sum of four 20 notes and 5 Rs 10 coins is = (4 X 20) + (5 X 10) = 80 + 50 = Rs 130.
11. If the clock is slow by 30 minutes and it is showing time 8 : 04, then the actual time is 8 : 34.
12. Sohan starts to play cricket at 5: 30 p.m. and plays till 6: 45 p.m., then he plays cricket for 1 hour and 15 minutes.
13. In the objects shown below

The cost of eraser is least and the cost of pencil box is most.

To buy all these four things the money required is Rs 5 + Rs 50 + Rs 20 + Rs 10 = Rs 85.

The eraser costs Rs 5 less than the pencil, and Rs 15 less than the pen.

14. If the cost of one shirt is Rs 250, then the cost of three shirts is Rs 250 X 3 = Rs 750.
15. If you start the assignment at 3 p.m., you take a break of 20 minutes and then complete the assignment at 5 p.m., then the time devoted to assignment is 1 hour and 40 minutes
16. If you have a 100 Rs and you purchase 2 kilograms apples at the rate of Rs 42 per kilograms, then the fruit seller would return you Rs 16.